Wat is er mis met FIRE? Podcast

Ik deel met jullie graag de podcast aflevering Wat is er mis met FIRE? waarin ik aan de keukentafel bij Mischa German een leuk gesprek heb over onder andere FIRE.

🎧 Wat is er mis met Podcast – 🎤 Mischa German

In deze podcast praten wij met Merijn Heijnen over FIRE. Fire staat voor: Financial Independence, Retire Early.

De podcast is makkelijk te vinden via onderstaande kanalen.

Petje.af

Soundcloud

Spotify

iTunes

We zitten in turbulente tijden: Olieprijs door het dak, huizen niet te betalen en inflatie. Waarschijnlijk is je pensioen het laatste waar je nu aan denkt. Toch verdient het je aandacht. Ben je ooit eens gaan zitten om voor jezelf te bepalen hoeveel geld je nodig hebt om een gelukkig bestaan te leiden? Heb je een 60 inch OLED televisie nodig in je vakantiehuis in Spanje wanneer je 67 bent? Ga je dan “van het leven genieten”?

Wanneer je met pensioen bent hoef je niet meer te werken. Het sleutelwoord in deze zin is het woordje hoef. Het gaat er immers niet om dat je niet meer gaat of wil werken. Het gaat erom dat je zelf mag kiezen of je wel of niet wil werken. Oftewel: financiële onafhankelijkheid.

Op het moment dat je geen toekomstvisie voor je (financiële) leven hebt, dan word je geleefd. Je weet namelijk niet waarvoor je zo hard werkt of spaart. Je kan al snel in een eindeloze strijd voor financiële groei belanden. Geld hebben om geld te hebben of voor spullen die je leven niet echt verrijken.

Mensen die zich betrokken voelen bij de “FIRE-movement” zijn heel bewust bezig met hun financiële toekomst en daarmee ook hun pensioen. Fire staat voor: Financial Independence, Retire Early. Of in het Nederlands: Financieel onafhankelijk en vroeg met pensioen.

Ik ben daarover in gesprek gegaan met Merijn Heijnen. Iemand die zijn leven en financiën zo heeft weten te sturen, dat hij op jonge leeftijd kan genieten van financiële onafhankelijkheid. Samen met zijn partner Judith leiden zij een avontuurlijk en belonend leven. Volgens Merijn is zo een leven een haalbaar doel voor de meeste van ons.

Het kwam in eerste instantie op mij over als een klassiek “too good to be true” verhaal, maar als je de filosofie van Merijn volgt, dan leer je al snel dat het zak met geld voor financiële onafhankelijkheid enkel de helft van de berekening is. Het gaat namelijk om wat voor leven jij wil leiden en daarna kijk je pas hoeveel geld en andere randvoorwaarden je moet realiseren om het in jouw leven voor elkaar te krijgen. Dit kan verschillen per persoon.

Merijn heeft het boek “van F*ck You Money tot FIRE” geschreven. Kortom voor iedereen die in controle wil blijven van zijn toekomst een must om eens te luisteren naar de filosofie van Merijn. Veel luisterplezier!

StudieboekenStudieboeken

Geplaatst

in

door

Tags:

Reacties

Eén reactie op “Wat is er mis met FIRE? Podcast”

  1. […] Een podcast (Wat is er mis met Podcast – Mischa German) beluisteren via: https://fymfire.com/blog/wat-is-er-mis-met-fire-podcast/ […]