Waarom jij dit boek zou moeten lezen

Uit het boek ‘van F*ck You Money tot FIRE’

Kiezen

De rode pil en de blauwe pil in de film ‘The Matrix’ stellen een keuze voor tussen het nemen van ofwel een ‘rode pil’ die een onaangename waarheid onthult, of het nemen van een ‘blauwe pil’ om in zalige onwetendheid te blijven. De rode pil wordt beschreven als de oplossing om de ‘echte waarheid’ in het leven te weten te gaan komen. Morpheus legt uit dat je in het bekende ‘rabbit hole’ moet duiken om te leren over de leugens van de wereld zodat je deze leugens kunt doorbreken en vrijheid kunt bereiken. Het ‘rabbit hole’ waar het hier over gaat komt uit het verhaal ‘Alice In Wonderland’ waar Alice letterlijk in een konijnenhol valt en komt zo in Wonderland terecht.

Fuck You Money

In dit boek leg ik je de rode pil voor van Fuck You Money (FYM), als denkwijze, als gereedschap, als attitude, als middel, waarmee je kunt leren over de bullshit in de wereld die je afhoudt persoonlijke financiële vrijheid ‘wonderland’ te bereiken om dingen te doen in en met jouw leven die er voor jou toe doen. Als je de rode pil kiest, kies je er wellicht voor tijdelijk niet te werken of eerder geheel te stoppen met werken. Neem je de blauwe pil dan leef je je leven gewoon zoals iedereen denkt dat het hoort. Neem je de rode pil dan laat ik je zien dat het veel makkelijker is dan je denkt, om voldoende FYM te vergaren en de dingen te gaan doen die jij belangrijk vindt en graag wilt.

Met de rode pil van FYM kun je uit je hamsterwiel stappen, kun je stoppen met de zinloze, vermoeiende, repetitieve levensstijl die geen tijd laat voor ontspanning of plezier die we ‘ratrace’ noemen en die in stand wordt gehouden door wat we noemen ‘lifestyle creep’ of levensstijl inflatie, een fenomeen dat zich voordoet wanneer, naarmate meer geld wordt besteed aan het behouden van je levensstandaard, dingen die vroeger luxe waren je nu als noodzakelijk gaat gezien.

Met FYM kun je een persoonlijke bucketlist-pot maken en daarvan de ervaringen betalen die er anders nooit van gaan komen. Je kunt tijdelijk stoppen met betaald werken en periodes van Financieel Vrije Tijd opnemen.

FYM is ook letterlijk het geld dat je nodig hebt om ‘Fuck You’ te kunnen zeggen tegen je baas. Het is de munitie voor een totaal andere houding die je kunt aannemen en voor een andere relatie die je kunt hebben met mensen die denken macht over jou te hebben. Vanaf het moment dat je niet bang bent voor dreigementen en druk omdat je weet dat je genoeg FYM hebt, zit je anders in de race, kun je dingen relativeren, kun je een andere houding aannemen in onderhandelingen. 

Als jij een belangrijke reden hebt om iets anders te willen gaan doen en je manager is het daar niet mee eens? ‘Fuck You!’ Als je besloten hebt dat je tijd voor jezelf, voor iets echt belangrijks nodig hebt en dit kan niet volgens de verlof richtlijnen en sabbatical regels bij jouw bedrijf? ‘Fuck You!’ Dit is simpelweg het principe van FYM.

Mogelijkheden

Maar het is nogal wat en het klinkt allemaal best heftig, ingewikkeld en voor sommigen ver van je bed. Ik heb zelf best moeten zoeken en ik heb mijn reis onderweg vormgegeven. Ik wil de mogelijkheden van Fuck You Money, Financieel Vrije Tijd en FIRE voor iedereen toegankelijker maken. Ik wil in dit boek inzichten,  makkelijk te begrijpen strategieën en eenvoudig te beginnen stappen delen met iedereen die de reis van FYM tot FIRE wil beginnen of is gestart. Ik wil daarnaast proberen de te nemen stappen zo klein en eenvoudig mogelijk te maken zodat jij echt direct kunt beginnen met jouw reis. Zodra je op weg bent, kun je altijd nog verdiepen, bijleren over specifieke onderwerpen, nieuwe onderwerpen onderzoeken.

Bekijk de clip uit ‘The Matrix’ hier.