Waar gaat dit boek over

Dit boek gaat over geluk, geld, bullshit, zweverige dingen, FIRE en reizen, maar vooral over hoe je met minder bullshit in je leven tot meer vrijheid komt en inspiratie over wat je daar dan mee kunt doen! Ik noem dit FYM denken.

Een goed leven

Dit boek gaat over geluk, happiness, niet in de treadmill zitten, grip op je eigen leven hebben, choose your future choose life, het kan ook anders, je hebt maar een leven, je moet niet alles uitstellen tot je in een midlife crisis zit, ziek wordt of slecht ter been. Zo Kan Het Ook.

Slimme keuzes

Dit boek gaat niet (echt) over geld, het gaat over beter leven door slimmere keuzes te maken. Waar dit boek over financiële zaken gaat, is het vooral bedoeld voor niet financiële mensen. Ik wil in dit boek aantonen dat vrijheid te koop is met FYM en ik wil bijvoorbeeld laten zien hoe je ook zonder verstand te hebben van beleggen toch makkelijk en goedkoop kunt (beginnen met) beleggen, maar ook hoe inzicht in je uitgavenpatroon kan leiden tot een verandering in levensstijl en het ontsnappen aan de ‘lifestyle creep’.

Bullshit

Dit boek heeft niet de ambitie om over bullshit te gaan. Waar dit boek wel over bullshit gaat is het vooral om aan te tonen dat wij zelf keuzes kunnen maken die resulteren in minder bullshit, hoe je slimmer om kunt gaan met merken, marketeers maar ook financieel adviseurs die jou vooral veel geld willen laten betalen voor zoveel mogelijk bullshit en hoe, als je beseft dat je minder bullshit in je leven wilt, je ook daadwerkelijk stappen kunt ondernemen naar minder bullshit.

Soft issues

Dit boek gaat niet (echt) over zweverige dingen, het gaat over keiharde keuzes die je kunt maken in je leven. Waar dit boek over zweverige dingen gaat, is het vooral bedoeld voor niet zweverige mensen. Ik wil graag met je delen wat voor inzichten ik in de loop van tijd heb opgedaan tijdens mijn leven en door het lezen van de grootst mogelijke variëteit aan boeken en onderwerpen.

FIRE: Financially Independent, Retire Early

Dit boek gaat niet (alleen) over FIRE (Financially Independent, Retire Early). Waar dit boek over FIRE gaat, is het vooral bedoeld voor mensen die de principes en inzichten van FIRE willen gebruiken om eerder in je leven bepaalde vrijheden te financieren en te kiezen voor wat jij wilt en dus niet persé aan het einde van een carrière vervroegd met pensioen te gaan, maar dit laatste kan wel (of ook). Ik wil je introduceren of verder helpen in het FIRE denken en laten nadenken over dingen als ‘geo-arbitrage’, ‘family gap year’ en ‘mini-retirements’ maar dit gaat ook op voor heel andere ambities dan ‘vroeg met pensioen gaan’. Ik wil je helpen FIRE doelstellingen te bepalen of een richting van jouw reis te kiezen. Ik wil een soort ‘FI for dummies’ maken die de start kan zijn van jouw reis.

Vrijheid

Dit boek gaat niet over (mijn) reizen. Waar dit boek over reizen gaat is het vooral bedoeld ter inspiratie en om te laten zien waar vrijheid allemaal toe kan leiden. Ik wil helemaal niet zeggen dat ‘14 maanden solo reizen’ of ‘3,5 jaar als stel reizen’ en ‘NomadicFIRE leven tijdens Corona lockdown in Goa, India’ iets is wat iedereen moet ambiëren, maar het kan  wel. Ik wil in dit boek bijvoorbeeld laten zien hoe weinig geld je eigenlijk nodig hebt om comfortabel te leven in het buitenland en wat slow travel betekent.