Tools

Op deze pagina deel ik voorbeeld berekeningen, tools en templates met je die je kunt gebruiken bij de in het boek ‘van F*ck You Money tot FIRE’ beschreven activiteiten. Hiermee kun je bedenken hoe jij je levensstijl wilt aanpassen, hoe jij Fuck You Money kunt laten groeien en Financieel Vrije Tijd kunt creëren of Financiële Onafhankelijkheid (FIRE) kunt bereiken.

Aanbevelingen en handige tips bij het opzetten van jouw manier van betalen, sparen en beleggen vind je hier.

Mijn notities en aanbevelingen voor inspirerende videos, blogs, podcasts en boeken over waarom geld wel gelukkig maakt en hoe je wel geld kunt sparen vind je hier.

De gegevens in de onderstaande voorbeelden kun je niet aanpassen. Je kunt wel de file downloaden en dan met je eigen gegevens ‘spelen’.

Klik op de kleine icoontjes in de rechter benedenhoek van de embedded viewer om een werkboek-viewer op ware grootte te openen.

De gepresenteerde informatie is alleen voor informatieve doeleinden. De informatie en berekeningen bevatten de meningen en ideeën van de auteur. Het is bedoeld als inspirerend en nuttig materiaal over de onderwerpen die worden behandeld. De auteur houdt zich niet bezighoud met het verlenen van financieel advies, juridisch advies, investeringsadvies en belastingadvies of andere persoonlijke professionele diensten.

De auteur is niet aansprakelijk voor acties die worden ingegeven of veroorzaakt door de informatie.

Hoewel er alles aan is gedaan om de informatie in dit boek te verifiëren, is de auteur niet verantwoordelijk voor eventuele fouten, onnauwkeurigheden of weglatingen. Raadpleeg een professional als je je zorgen maakt of twijfelt over mogelijke acties om financiële onafhankelijkheid te verkrijgen voordat je een suggestie overneemt of daaruit conclusies trekt.

De auteur en uitgever wijzen alle verantwoordelijkheid af voor enige aansprakelijkheid, verlies of risico, persoonlijk of anderszins, dat direct of indirect het gevolg is van het gebruik en de toepassing van de inhoud van het boek en de website.

Op de Notities pagina vind je een aantal aanbevelingen voor boeken om je Excel skills te verbeteren als het je leuk lijkt.

X over Y voorbeeld scenario

Latte factor voorbeeld berekening

Vermogen opmaken of niet

Wanneer stoppen

Rente op rente

Gewoon minder geld uitgeven

3 SR voorbeelden

FIRE-scenario’s

Alle vijf in het boek beschreven scenario’s staan in één werkblad (naast elkaar). Je kunt dit het beste bekijken op een groot scherm (computer). Je kunt in het gedownloade bestand zelf getallen veranderen om het meer specifiek op jouw situatie te laten slaan (bijvoorbeeld kies een scenario dat op je lijkt, verander besteedbaar inkomen en SR en kijk wat er gebeurt).

Uitgaven sheet / Expense sheet

Je kunt hierin al je uitgaven bijhouden.

Uitgaven-tracker

Vul de gegevens uit je uitgaven sheet aan en gebruik je data om analyses te doen. Ga los met je Excel skills in het analyse blad.

Op de Notities pagina vind je een aantal aanbevelingen voor boeken om je Excel skills te verbeteren.

Boodschappen besparen analyse werkblad

Invullen, van vergelijkbare producten de prijzen opzoeken en kijken hoeveel je kunt besparen op je boodschappen. Have fun!

Nederlandse FIRE-calculator door Geldnerd voor loonslaven

Blogger Geldnerd is erin geslaagd om voor de Nederlandse situatie een FIRE-calculator te maken (voor loonslaven) waarin rekening wordt gehouden met bijvoorbeeld een parttimebaan om daarmee een deel van je uitgaven te betalen en hierdoor eerder te kunnen stoppen met werken in de zogenoemde ratrace.

De tool helpt enorm als je meer inzicht wilt in een realistischere inschatting dan middels de 4% vuistregel. https://www.geldnerd.nl/fire-calculator-voor-barista-fire/

Totale wereld portefeuille samenstellen I

Gebruik dit werkblad om de bedragen te berekenen die je wilt gaan beleggen nadat je jouw keuze hebt gemaakt voor een Totale Wereld portefeuille variant.

Totale wereld portefeuille samenstellen II
(iets uitgebreider)

In dit werkblad heb ik naast Northern Trust andere aanbieders toegevoegd, zoals iShares, Axiam, SPDR, Vanguard. Als jouw bank of broker deze mogelijkheid biedt tegen voor jou interessante (lage) kosten gebruik dan dit werkblad.