Waarom ik dit boek heb geschreven

Uit het boek ‘van F*ck You Money tot FIRE’

Waarom ik dit boek heb geschreven

Je eigen reis

Ik zie mensen worstelen met hun leven, proberen te passen in de maatschappij zoals zij die zien, proberen te voldoen aan de eisen die zij denken opgelegd te krijgen, proberen te voldoen aan een ideaalbeeld van succesvolle vader/moeder, partner, vriend(in), medewerker, ondernemer, belastingbetaler, deelnemer aan de veeleisende maatschappij. Ik wil mensen attenderen op de mogelijkheid een eigen plan te trekken, een eigen reis af te leggen, eerst (maar niet alleen) aan zichzelf te denken, anders durven zijn, slimmer durven zijn.

Durf te kiezen

Ik wil stimuleren dat (jongere) mensen eerder beginnen met voor zichzelf te kiezen en dat (jongere) mensen eerder voor zichzelf gaan zorgen. Durf te kiezen voor jezelf. Je kunt beter spijt hebben van iets geprobeerd te hebben, dan spijt hebben omdat je het niet hebt geprobeerd.

Finance

Dit is niet geschreven voor mensen met een specifiek financiële achtergrond of interesse maar juist voor mensen zonder een dergelijke achtergrond of interesse. Ik raak wel financiële onderwerpen maar het gaat juist om de context van normaal leven waarin je anders durft te zijn, zelfstandig keuzes kunnen en durven maken. Ik probeer niet teveel de diepte in te gaan als het gaat om financiële zaken maar wil vooral stimuleren dat je over dingen nadenkt. Ik zal waar mogelijk richting aangeven waar verdieping of hulp te vinden is, terwijl ik tegelijkertijd probeer om tot op een bepaald niveau het volledige onderwerp van FYM tot FIRE te dekken.

Fuck You ik doe het wél!

Het gaat mij niet puur om FIRE (Financial Independence Retire Early) maar veel meer om de vrijheid zelf keuzes te kunnen maken op het moment dat bij jouw leven past. Ik geloof dat het niet voor iedereen nodig is om te streven naar vroeg met pensioen gaan. Ik geloof wel dat er voor iedereen momenten in zijn of haar leven zijn dat je moet kunnen zeggen ‘Fuck You ik doe het wél!’ en het dan opnemen van jouw  ‘Financieel Vrije Tijd’. Ook als de overheid of je werkgever er niet in voorziet of er zelfs achter staat.

Als je financieel onafhankelijk wordt, ben je niet langer afhankelijk van een baan, salaris, de overheid of familie in je levensonderhoud te voorzien. Je wordt zelfredzaam en daardoor heb je de mogelijkheid iets te doen voor jezelf of juist iets terug te doen voor de wereld.

No more excuses

De lijst van nuttige of leuke dingen die we kunnen doen tijdens onze financieel vrije tijd is eindeloos. Toch zijn er blijkbaar evenveel redenen om het niet te doen. Er worden veel excuses genoemd door mensen die wij ontmoeten als ze zeggen ‘dat ze ook lang op reis willen’ maar ‘dat nooit kunnen’.

Waar doen jullie het van?

Een van de meest gestelde vragen is: (1) ‘Hoe doen jullie het? Waar doen jullie het van?’ Meestal wordt deze vraag voorafgegaan door een dromerig (2) ‘Ik wil ook zo graag iets dergelijks …’ en dan resoluut (3) ‘Maar dat is voor mij niet mogelijk’.

Dat laatste (3) geloof ik helemaal niets van en het eerste (1) wil ik proberen uit te leggen zodat je het middelste (2) gaat durven challengen, want de excuses zijn maar excuses. Het enige dat aan alle redenen en excuses ten grondslag ligt is onzekerheid over de toekomst, de angst voor het diepe, en de schijnzekerheid die we onszelf zo lang hebben aangepraat dat we er in geloven.

Is het nodig om eerst die carrière te maken ‘to live the good life’ en te eindigen met een burn-out zoals je bij zoveel vrienden en collega’s al hebt zien gebeuren en toch altijd denkt dat het jou niet zal overkomen? Nee.

Is het nodig om, nadat je alles in het leven hebt gedaan om maar zoveel mogelijk spullen te vergaren, je te ontdoen van alle materiële zaken om vervolgens onder een boom te gaan zitten mediteren totdat het je duidelijk wordt wat geluk betekent en hoe je dit kan bereiken? Nee.

Geluk, kansen en keuzes

Ik voel me ‘privileged’, bevoorrecht, dat ik geboren ben waar ik geboren ben, dat ik ben opgegroeid in een veilige omgeving en liefdevolle familie, dat ik een tijdperk afstudeerde waarin ik nog voordat ik m’n diploma had al over m’n eerste baan onderhandelde en na het ondertekenen van het contract eerst vier maanden op reis kon. Ik ben me bewust dat niet iedereen dezelfde kansen krijgt en dat de situatie nu sowieso anders is dan toen (en dat dit dus voor iedereen en altijd geldt).

Daarnaast ben ik trots op en blij met de keuzes die ik heb gemaakt in mijn leven en de beslissingen die ik nam in mijn carrière die zeker niet de meest voor de hand liggende of meest veilige keuzes en beslissingen zijn geweest. Dat ik tevreden ben met het eindresultaat is het gevolg van soms wind mee hebben en soms overstag gaan. Iedereen heeft geluk nodig in zijn carriere en leven en het is belangrijk om in te zien dat je zelf verantwoordelijk bent voor het vastgrijpen van een gelukje, en de mogelijkheden die je geboden worden op te pakken. Een van de moeilijke dingen in het leven is juist iets bewust niet doen, de beslissing nemen dat je iets niet wilt of niet gaat doen, niet genoegen nemen met het gebaande pad, niet met de stroom meegaan. 

Een ander moeilijk ding in het leven is, meen ik, het echt zelf een authentieke beslissing nemen zonder beïnvloed te worden door wat anderen denken, vinden en doen. Het is bijna onmogelijk om te voldoen aan alle eisen van de huidige maatschappij waarin iedereen continu laat zien hoe geweldig het wel niet allemaal is, maar toch lijkt dat het belangrijkste, conformeren. 

Van het pad af

Ik vind het  prima als mensen het gebaande pad volgen, of het op een totaal andere manier aanpakken, wie ben ik überhaupt om daar iets van te vinden. Ik ben echter wel van mening dat de mooiste dingen te vinden zijn buiten het gebaande pad en door bewuster te leven, met meer tijd en aandacht voor de dingen die jij belangrijk vindt en door slimmere keuzes te maken en zelf de controle te houden over wat je waaraan uitgeeft.

De comfort zone uit

Out of the comfort zone is where the magic happens. Ik denk dat als je zelf slimmere bewuste keuzes maakt je niet vast hoeft te zitten in een baan die je niet leuk vindt, dat je jezelf geen burn-out hoeft te werken om de hoeveelheid geld te verdienen die je elke maand uitgeeft aan dingen die, als je er goed over nadenkt, er niet allemaal evenveel toe doen. Ik geloof oprecht dat alle tijd en aandacht die je besteedt aan het eerst eens over (grote) aankopen na te denken zich terugverdient door een betere, slimmere, keuze die beter aansluit op jouw persoonlijke wensen en dromen.

Ik heb niet de wens de hele wereld te verbeteren en ik heb niet de ambitie mensen te veranderen, zodat ze rücksichtslos mijn voorbeeld volgen. Ik hoop met dit boek, door mijn persoonlijke ervaringen te delen en gereedschappen die ik nuttig acht aan te reiken dat jij, de lezer, meer uit je leven kunt halen, makkelijker je dromen kunt realiseren, minder gedoe en meer plezier gaat hebben en vooral dat je er op tijd achter komt dat het zo ook kan.