FYM voor millennials

Voor de jonge generatie van werkenden in Nederland, generatie Y, de millennials, en de generatie die de arbeidsmarkt aan het betreden zijn, generatie Z, vind ik het creëren van Fuck You Money belangrijker dan ooit. Deze generaties hebben echter het idee dat het voor hen lastig is om uit te komen met hun geld.

Juist zij zien soms niet hoe je wel een leuk leven kunt leiden en toch niet alles wat er binnenkomt hoeft uit te geven, om te kunnen sparen en iets op te bouwen voor later. Wel is het deze generaties duidelijk dat ze zelf meer verantwoordelijk zullen zijn dan vorige generaties voor hun financiële gezondheid. Het is op dit moment onduidelijk en onzeker hoe zaken als AOW en pensioen voor hen geregeld wordt.

Het creëren van Fuck You Money is belangrijker is dan ooit

Ik wil de jongere generaties meegeven dat je juist alle tijd hebt om te werken aan je financiële gezondheid. Juist jij hebt nog geen (of niet te veel) last van de lifestylecreep waar veel mensen van generatie X middenin lijken te zitten. Mijn boodschap is: ‘het creëren van Fuck You Money is belangrijker is dan ooit’.

Het lijkt voor de huidige generatie van jong werkenden en de generatie die de arbeidsmarkt aan het betreden zijn moeilijker dan voor de vorige generaties (met name generatie X) om voldoende inkomen te verdienen. Voldoende om comfortabel te kunnen leven én genoeg te kunnen sparen om bijvoorbeeld een eigen huis te kopen en vermogen op te bouwen. Laat staan dat het mogelijk lijkt om buffers op te bouwen, Fuck You Money te creëren of nu al te bedenken dat je misschien niet altijd of op een gegeven moment nooit meer wilt werken. Als je begint met werken en geld verdienen, is het best een uitdaging om je leven op orde te krijgen, is je inkomen nog niet heel ruim en groeien je uitgaven sneller of op z’n minst net zo snel als je inkomen. En daar zit het hem in.

Wat te doen

Probeer een reëler beeld te schetsen van je gewenste levensstijl en bijpassend geldgedrag. Toen je studeerde ging je ook al op vakantie, met vrienden de kroeg in en naar festivals. Waarom zou je nu je geld verdient dit niet kunnen blijven doen? Dat kun je prima blijven doen als je er net zoveel of net zo weinig geld aan uitgeeft als toen je studeerde en niet opeens twee of drie keer zo veel, vaker en langer. Je hebt er een aantal verantwoordelijkheden en uitgaven bijgekregen in deze nieuwe fase van je leven, en je wilt geld apart zetten voor allerlei doelen waar je in je vorige levensfase nog nooit aan hebt hoeven denken.

Voordelen

Je hebt als starter in deze levensfase zelfs een aantal voordelen ten opzichte van oudere generaties. Ten eerste ben je er vroeger bij, veel mensen bedenken veel te laat dat ze iets willen met geld dat ze op dat moment niet hebben. Als je direct begint met sparen, kun je je geld langere tijd laten groeien. Je kunt klein beginnen en er een gewoonte van maken om ‘gewoon niet al je geld uit te geven’.

Ten tweede heb je al meer ervaring met flexibele vormen van werken, leven, en wonen dan de vorige generatie. Je zit minder vast aan ouderwetse, rigide, contracten en relaties met werkgevers en de overheid. Terwijl we als generatie X alles denken te moeten bezitten, en we vooral veel spullen vergaren in ons leven, is het voor millennials veel beter mogelijk om dingen te delen, en draait het veel meer om ervaringen opdoen in plaats van spullen verzamelen.

De stappen die ik beschrijf in dit boek gaan ook, of misschien wel juist, op voor mensen die aan het begin van hun carrière staan: niet al je geld uitgeven, geld besparen, en sparen voor jouw persoonlijke spaardoelen.

Dagelijkse inkopenDagelijkse inkopen