Zo kan het ook … over tiny house movement en vanlife

Geef niet alles uit

Eén van de peilers van FIRE is simpelweg niet alles uitgeven dat binnenkomt. Minder geld uitgeven dan er binnenkomt of minder geld uitgeven dan je gewend bent, is voor de één lastiger dan voor de ander. Geld besparen op iets als wonen voelt al snel onmogelijk of als een enorme stap terug. Toch zijn woonlasten bijna voor iedereen de allergrootste kostenpost. En dus zou hier het meeste te besparen moeten zijn.

Het kan ook anders

Er zijn twee ‘bewegingen’ die je kunnen inspireren en laten zien dat het ook anders kan. Je kunt slimmer en creatiever kijken naar de invulling van je basisbehoefte wonen en veel geld besparen zonder het gevoel te hebben een enorme stap terug te doen.

Tiny house movement

Ik ben al een tijdje gecharmeerd van de ’tiny house’ beweging. Ik vind de manier van denken erg goed passen bij FIRE en ik houd enorm van de creatieve ideeën hoe je beter gebruik kunt maken van minder ruimte. Ook als je niet in een tiny house woont, zijn veel van de slimme ideeën toe te passen.

Ik ben zelf tijdens het reizen gewend geraakt aan het leven in veel minder leefruimte. Het appartement waar wij nu wonen is absoluut geen tiny house maar wel veel kleiner dan de appartementen waar we woonden in Amsterdam en Londen. En dit vind ik eigenlijk wel erg fijn. Het maakt ons leven niet alleen goedkoper maar ook veel overzichtelijker. Het is veel minder werk om een kleiner huis opgeruimd en schoon te houden dan een groter huis. En we hebben veel minder ruimte voor spullen dus hoeven we ook niets te kopen om de boel op te vullen ; – )

Kijk eens de videos van bijvoorbeeld NEVER TOO SMALL
of Living Big In A Tiny House.

Een tiny house als FIRE investering?

Ik heb hier zelf nog geen voorbeeld van maar ik vind het idee om een tiny house te bouwen en vervolgens te verhuren interessant in het kader van FIRE. Het lijkt mij een leuke en laagdrempelige manier om in ‘onroerend goed’ te investeren.

Heb jij hier ideeën over of voorbeelden van?

Vanlife

Een beweging die ik ook erg goed vind passen bij FIRE is ‘vanlife’: het leven in een kampeerbus. Veel mensen leven tijdelijk in een kampeerbus en reizen rond met de camper terwijl ze (online) hun werk doen. Er zijn ook mensen die permanent in hun kampeerbus wonen. Je kunt met de kampeerbus in de buurt van je werk gaan wonen of zelfs je werkgever volgen als je bijvoorbeeld van seizoenen afhankelijk bent. Je kunt met een kampeerbus maximaal het principe van geo-arbitrage toepassen en goedkoop leven op een dure plek waar je een relatief hoog salaris kunt verdienen of juist goedkoop leven op een goedkope plek als je niet locatiegebonden bent voor je werk of gestopt bent met werken.

Er zijn erg veel inspirerende voorbeelden te vinden via de Vanlife playlist van het kanaal van Exploring Alternatives. Het laat goed zien hoe enorm verschillende mensen, stellen, families hun keuzes maken, kiezen voor vrijheid en hun leven en levensstijl hierop aanpassen.

Nomadland

Ik zag recent de film Nomadland. Een deel van de mensen in de film heeft niet de mogelijkheid om op de in Amerika normale manier mee te draaien in de maatschappij en heeft ervoor gekozen als nomade door Amerika te reizen en in een kampeerbus te wonen. De hoofdpersoon woont op die manier gedurende het jaar op verschillende plekken in de buurt van waar ze werk kan vinden. Een deel van de mensen heeft meer uit ideologische overwegingen gekozen voor dit leven. Vond ik mooi om te zien. Voor hen is het leven in de kampeerbus echt de praktische invulling van ultieme vrijheid. En ook financiële vrijheid dus. Aanrader! Nomadland (2020) op IMDB

Ik vind het leuk om elkaar in de FIRE NL Facebookgroep te inspireren met verhalen, voorbeelden of tips. Vooral als het gaat om de link met FIRE natuurlijk . Dus ideeën of praktische tips die anderen kunnen helpen om bijvoorbeeld geld te besparen op woonkosten door al dan niet tijdelijk in een tiny house of kampeerbus te wonen zijn welkom. Is dit een beetje haalbaar in Nederland? Of is dit juist iets om te gaan doen op het moment dat je wilt kunnen stoppen met werken? Je hebt dan een flink lager FIRE vermogen nodig om van te kunnen leven.

Als je er echt voor wilt gaan is er een FB groep voor Nederlanders en Belgen die zich hier volledig op richt: Wonen op wielen

Vakantie / reizen op wielen

Op vakantie gaan en/of reizen met een kampeerbus is een geweldige manier om kosten te besparen op accommodatie en wellicht is dit een goede manier om het vanlife leven te proberen. Je hoeft niet meteen een camper te kopen. Je kunt een kampeerbus huren om in Nederland of Europa op pad te gaan en corona-proof in de buurt van vrienden of familie te overnachten. Kijk eens op de website Reizen op Wielen van Bart om je te laten inspireren.

Een kampeerbus als FIRE investering?

Ten slotte is er een laatste interessante mogelijkheid in het kader van FIRE: het kopen en verhuren van een kampeerbus. Het kan een redelijk behapbare investering zijn en een stuk makkelijker te regelen dan bijvoorbeeld de aanschaf van een (vakantie)woning voor verhuur.

Een geweldig platform vind ik PaulCamper. Zij noemen zichzelf de Airbnb voor kampeerbussen. PaulCamper verbindt kampeerders met reislustigen die zelf geen kampeervoertuig bezitten (caravan, camper, buscamper, …). Dit concept komt zowel eigenaren als huurders van de voertuigen ten goede. Je kunt hier een camper huren of je kunt je eigen kampeerbus verhuren! Erg interessant. Kijk een wat de mogelijkheden zijn via de gesponsorde banners.

Verhuur je camper via PaulCamper
Huur een camper via PaulCamper

Advertenties:

Hieronder deel ik een aantal volgens mij relevante commerciële acties. Met de opbrengst van dit soort advertenties betaal ik de kosten van de website.

WOZ geregeld?

Let op dat binnenkort de termijn verloopt waarbinnen je bezwaar kunt aantekenen tegen een te hoge WOZ-waarde.

Sparen voor een wereldreis

Sparen voor een wereldreis middels beleggen bij Brand New Day? Goed idee!


Geplaatst

in

door

Tags: