Pensioen later -belastingvoordeel nu

Ik besteed in mijn boek in verband met FIRE meer aandacht aan de periode tót de officiële pensioengerechtigde leeftijd dan aan de periode erna. Het is echter wel degelijk belangrijk om ook een goed gevoel te hebben bij je financiële situatie in de periode vanaf je 67e. Ook wijs ik op het gewoon slim gebruik maken van belastingregels zodat je minder belasting betaalt op het moment dat je inkomen en je belastingtarief het hoogste is.

Pensioen voor zzp‘ers. Of voor freelancers. Zelfstandige professionals. Ondernemers. Of werkgevers. Of gewoon een werknemer zonder een bedrijfspensioen.

Als je nu tijdens de lockdown de laatste paar dagen van het jaar een beetje orde op zaken aan het stellen bent, bedenk dat je wellicht op dit moment belastingvoordeel kunt behalen door een deel van je verdiende geld op een pensioenspaarrekening of pensioenbeleggingsrekening te storten. Je kunt je zogenoemde pensioengat of pensioentekort gedeeltelijk dichten en het geld dat je hieraan besteed van de belasting aftrekken. Je betaalt dan dus simpelweg minder belasting over je inkomen in 2020.

Dit betekent in de praktijk, afhankelijk van je inkomen, dat de belastingdienst tot de helft (49,5%) van jouw investering in jouw pensioen voor zijn rekening neemt. Hier valt niet eenvoudig tegenop te sparen en dat maakt pensioensparen niet minder saai maar wel aantrekkelijk.

De belangrijkste veroorzakers van een pensioentekort zijn:

  • Je bouwt waar je nu werkt geen (of te weinig) pensioen op
  • Je bent zelfstandige
  • Je rijdt in een leaseauto

Je kunt dit tegenwoordig volledig zelf organiseren en de meest populaire financiële dienstverlener op dit moment is Brand New Day. Je kunt ervoor kiezen om je geld voor je pensioen te sparen of te beleggen. Ook heeft BND een speciale pensioenrekening voor ZZP’ers. En wat ikzelf misschien wel de beste optie vind is dat je kunt kiezen voor indexbeleggen waarover ik in mijn boek uitgebreid schrijf. Je kunt nu dus ook met het voor pensioen bestemde geld dat je met belastingvoordeel op deze rekening zet indexbeleggen. Leuk en lucratief en zoals ik in mijn boek beschrijf tegen lage kosten, voor de lange termijn, met enorme spreiding en niet gokken maar de markt volgen met de beste indexfondsen die er zijn.

OK, hoe nu aan te pakken

Klik op de banner en lees over de mogelijkheden en voordelen van pensioenbeleggen bij BND:

Lees op de website over de mogelijkheden, de spelregels en belastingvoordelen en bedenk wat het beste bij jou past (sparen of beleggen).

Bereken je jaarruimte door op de BND website je gegevens in te vullen in de tool.

Als je bedacht hebt of je wilt sparen of beleggen open je eenvoudig een pensioen spaar of belegging rekening bij BND.

Stort het door jou gewenste bedrag. Je moet niets, je hoeft niet het zojuist berekende bedrag volledig te storten, het mag natuurlijk wel.

Je kunt na het openen van de rekening kiezen voor vrij beleggen. Je belegt dan niet volgens een model, maar stelt zelf de verhouding tussen aandelenfondsen en obligatiefondsens samen en bepaalt helemaal zelf in welke fondsen je belegt. Je kunt in MijnBND zelf eenvoudig kiezen tussen modelbeleggen of vrij en switchen tussen die twee is geheel kosteloos. Je kunt beleggen in populaire fondsen zoals Northern Trust en Vanguard

Waarom een pensioenrekening en geen gewone spaar- of beleggingsrekening?

Omdat je met de pensioenrekening belastingvoordeel krijgt. En dat tikt best aan! De voordelen in het kort:

  • Een flink deel van wat je op de rekening stort krijg je weer terug
  • Je betaalt geen vermogensbelasting
  • Je betaalt later een lagere inkomstenbelasting

Ik hoop je met deze tip te helpen aan je pensioen te werken en tegelijkertijd (flink) wat belasting te besparen. Dit brengt andere dingen die voor jou belangrijk zijn dichterbij.

Mocht je nog vragen hebben dan weet je me te bereiken.


Geplaatst

in

door

Tags: