Eerste hoofdstuk van deel 1: Waarom

Waarom Fuck You Money voor iedereen?

Veel mensen denken niet erg concreet na over een lange periode niet werken, denken dat het niets voor ze is, of denken dat het niet haalbaar is. Bij sommige mensen ontstaat op latere leeftijd toch een idee of behoefte tijdelijk te stoppen met werken of helemaal te stoppen met werken. Bij sommige mensen komt die gedachte nooit op, en dat is allemaal prima.

Ik geloof dat het voor iedereen in Nederland met een inkomen mogelijk is om een vorm van Financieel Vrije Tijd, ‘tijdelijk niet werken’ of FIRE te realiseren. Ik ben er van overtuigd dat iedereen in zijn leven de ideeën en aanpakken uit dit boek kan toepassen en daarmee een deel van zijn of haar besteedbaar inkomen kan vrijmaken, het in hun leven opgebouwde vermogen slimmer in kan zetten. Ik geloof dat iedereen de optie heeft om ‘niet altijd’, ’tijdelijk minder’ of ‘nooit meer’ te werken. 

Ik geloof ook dat door iets creatiever te zijn, je niet zo veel aan te trekken van wat anderen vinden en door bewust en intentioneel keuzes te maken in je leven, het er alleen maar beter van wordt en dat je dus niets hoeft te ontberen of in te boeten op kwaliteit van de dingen die belangrijk voor jou zijn.

Ik ben niet rijk in de financieel economische zin van het woord. Wel heb ik genoeg vermogen en passief inkomen en geef ik niet veel uit zodat ik geen betaald werk hoef te doen en ik me alleen bezig houd met wat ik wil en wat mij en mijn partner gelukkig maakt, onafhankelijk van inkomsten uit werk of een bijdrage van de overheid.

Het lijkt een onafwendbare trend te zijn dat we meer zelf moeten betalen en meer zelf verantwoordelijk worden voor het financieren van ons pensioen en er bestaat wellicht een eindeloze lijst van mogelijke redenen voor jou persoonlijk om in de toekomst iets te willen dat niet past in het straatje van je werkgever of de overheid en waar je werkgever of overheid ook niet voor bereid is te betalen. 

Terwijl het voor veel mensen een oncomfortabel idee is om jezelf los te koppelen van een werkgever of overheid die maandelijks een bedrag op je rekening overmaakt, kan het juist heel bevrijdend werken om deze angst even opzij te zetten. Het kan heel goed dat je beter zelf in staat bent bepaalde keuzes die je wilt maken in je leven te financieren. Het kan heel goed dat je voor een extra studie op middelbare leeftijd, voor omscholing tot iets waar je een goed gevoel bij hebt, voor uitgebreid ouderschapsverlof, voor een familie sabbatical ‘in between jobs’, voor een lange sabbatical om de wereld rond te reizen of voor het vroeger met pensioen gaan gewoon allemaal zelf kunt zorgen. Daarvoor heb je dus FYM nodig.

Een van de lastige dingen van de toekomst is dat hij niet te voorspellen is. Niemand weet dus van tevoren precies hoe het leven loopt, welke obstakels en mogelijkheden zich zullen aanbieden. Als je zorgt voor voldoende FYM zul je veel makkelijker met het oplossen van problemen, het navigeren om obstakels en het omarmen van mogelijkheden om kunnen gaan. Je kunt gewoon ‘Fuck You’ zeggen tegen dingen die je belemmeren of afremmen en ‘Hell Yeah!’ zeggen tegen mogelijkheden, mooie kansen en leuke dingen.

Een leven met FYM is een leven waarin je besloten hebt niet alles uit te geven wat er binnenkomt, je zet iedere maand een bedrag opzij. Het is een leven waarin je besloten hebt niet in valkuilen van de vele bullshit merkbeloftes te stappen en niet onnodig verleid te worden door consumentisme, je koopt niet meer dan je nodig hebt. Het is een leven waarin je waarde hecht aan tijd en kwaliteit, je maakt je eigen keuzes wat je met wie onderneemt en waar je je kostbare tijd en geld aan besteedt. Het is een leven waarin je jezelf laat leiden door wensen en dromen in plaats van door angsten en onzekerheden. Je hebt afscheid genomen van de eeuwige angst iets te missen (Fear Of Missing Out) en je bent niet meer onzeker over wat andere mensen van je vinden als je afwijkt van de mainstream. Het is een leven waarin je niet vastzit in de ratrace, last hebt van ‘lifestylecreep’, waarin je eigenlijk geleefd wordt door anderen en waar je denkt niet aan te kunnen ontsnappen. Het is een leven waarin jij het roer in handen hebt, jij bepaalt welke richting het opgaat, jij zelf keuzes maakt. Omdat je genoeg geld apart hebt gezet om te zeggen ‘Fuck You’ tegen iedereen en alles wat probeert jou het roer uit handen te nemen, je van richting te laten veranderen of je op allerlei manieren probeert te beperken in het maken van je eigen keuzes.