Fuck You Money voor millenials

Ik schreef dit boek specifiek voor de Nederlandse situatie, simpelweg omdat het er niet lijkt te zijn en omdat er veel, vaak dezelfde, vragen zijn. Ik schreef dit boek ook, of misschien wel met name, voor de jonge generatie van werkenden in Nederland, de millennials, en de generatie die de arbeidsmarkt aan het betreden zijn, generatie Z.

Deze generatie heeft het idee dat het juist voor hen lastig is om uit te komen met je geld. Juist zij zien niet hoe je wel een leuk leven kunt leiden en toch niet alles wat er binnenkomt hoeft uit te geven om te kunnen sparen en iets op te bouwen voor later. Wel is het deze generaties duidelijk dat ze zelf meer verantwoordelijk zullen zijn dan vorige generaties voor hun eigen financiële gezondheid, en is het onduidelijk hoe zaken als AOW en pensioen voor hen geregeld wordt.

Ik wil de jongere generaties meegeven dat je juist alle tijd hebt om te werken aan je financiële gezondheid en dat jij juist nog geen (of niet teveel) last hebt van de lifestylecreep waar veel mensen van generatie X middenin lijken te zitten. Jonge mensen van Nederland: ‘het creëren van Fuck You Money is belangrijker is dan ooit’.

Het lijkt voor de huidige generatie van jong werkenden, de millennials, en de generatie die de arbeidsmarkt aan het betreden zijn, generatie Z, moeilijker dan voor de vorige generaties, met name generatie X, om voldoende inkomen te verdienen om comfortabel te kunnen leven, inclusief alle belangrijke sociale elementen én genoeg te kunnen sparen om bijvoorbeeld een eigen huis te kopen en vermogen op te bouwen. Laat staan dat het mogelijk lijkt om aan buffers te werken, Fuck You Money te creëren of nu al te bedenken dat je misschien niet altijd of op een gegeven moment nooit meer wilt werken.

Ik denk dat dit iets is wat de jonge generatie altijd denkt. Als je begint met werken en geld verdienen, is het ten eerste best een uitdaging om dat hele leven op orde te krijgen, is ten tweede je inkomen ook nog helemaal niet heel ruim, en ten derde groeien je uitgaven sneller of op z’n minst net zo snel als je inkomen. En daar zit het hem in.

Je moet proberen een reëler beeld te schetsen van je gewenste levensstijl en bijpassend geldgedrag. Toen je studeerde ging je ook al op vakantie, met vrienden de kroeg in en naar festivals, waarom zou je nu je geld verdient dit niet kunnen blijven doen? Dat kun je dus prima blijven doen als je er net zoveel of net zo weinig geld aan uitgeeft als toen je studeerde en niet opeens twee of drie keer zo veel, vaker en langer. Je hebt er namelijk ook een aantal verantwoordelijkheden en uitgaven bijgekregen in deze nieuwe fase van je leven en je moet dus geld apart zetten voor allerlei doelen waar je in je vorige levensfase nog nooit aan hebt hoeven denken.

Je hebt als starter in deze levensfase zelfs een aantal voordelen ten opzichte van oudere generaties. Ten eerste ben je er vroeger bij, veel mensen bedenken veel te laat dat ze iets willen met geld dat ze op dat moment niet hebben. Je hebt ook de tijd om als je direct begint met sparen, je geld langere tijd te laten groeien. Je kunt klein beginnen en er een gewoonte van maken om ‘gewoon niet al je geld uit te geven’.

Ten tweede heb je al meer ervaring met flexibele vormen van werken, leven, en wonen dan de vorige generatie. Waar we als generatie X alles denken te moeten bezitten, en we vooral veel troep vergaren in ons leven, is het voor millennials veel beter mogelijk om dingen te delen, en draait het veel meer om ervaringen opdoen in plaats van troep verzamelen.

De stappen die ik beschrijf in dit boek gaan ook, of misschien wel juist, op voor mensen die aan het begin van hun carrière staan. Het advies om niet al je geld uit te geven, geld te besparen, en te sparen voor verschillende spaardoelen, waaronder dat huis kopen, een lange reis midden in je carrière maken of zelfs eerder stoppen met werken, is het beste advies wat je zult horen als je nu al denkt dat het onmogelijk is om ooit geld over te houden voor echt belangrijke dingen.


Geplaatst

in

door

Tags: